Skoči na glavno vsebino

Februar 2024

Avtor: | Mar 15, 2024 | razstave

Bodi pomlad!

 Ob 120. obletnici rojstva Srečka Kosovela in ob 100. Ivana Minattija naj te v toplejši letni čas pospremijo njuni večno pomladni verzi.

SREČKO KOSOVEL (1904 – 1926): 120-letnica rojstva

Njegova baržunasta (žametna) poezija zajema tako doživete »kraške« trenutke, ljubezenske izpovedi in hvalnice materinski ljubezni kot jedke kritike sodobnega sveta in vizijo svetl(ejš)e prihodnosti.

In seveda znamenite KONS-e, uporniške, razdiralne, posledično pa graditeljske in konstruktivne.

Do svoje smrti v 23. letu je napisal več kot 1000 pesmi, za vsaj toliko strani pa še drugih besedil: esejev, člankov, ocen, pisem in dnevniških zapisov.

                                                     

IVAN MINATTI (1924 – 2012): 100-letnica rojstva

Pomemben je kot pesnik, prevajalec, urednik in akademik. Sodi v pesniško generacijo, ki je začela pisati med vojno in nato nadaljevala povojno književnost. Iz njegovih pesmi iskri radoživa mladost, ki se najlepše sprošča v igrivih ljubezenskih izpovedih in v sanjavih doživetjih narave, v mnogih pa se oglašajo pesnikov nemir ter občutek utesnjenosti in izgubljenosti v svetu. Te govorijo o odtujenem človeku, polnem samote, tesnobe, dvomov, negotovosti in pesimizma, ki se zateka v naravo. Velik uspeh mu je prinesla pesem Nekoga moraš imeti rad, ki jo je izdal v istoimenski zbirki leta 1963.

      

 

 

Dostopnost