Skoči na glavno vsebino

Nekaj se je dogajalo. Nihče, ampak prav nihče ni hotel govoriti na ves glas …

Avtor: | Nov 14, 2022 | obiskali so nas

Že uvod v knjigo Nevidna hiša makedonske pisateljice Biljane S. Crvenkovske nas pritegne. Le kaj se je dogajalo? Kaj se je zgodilo? Zakaj nevidna hiša? Ali ne obstaja? Ta in še marsikatera vprašanja so nam rojila po glavah, ko so učiteljice začele prebirati omenjeno knjigo. Mama je pakirala, oče je bil razburjen, dedek je strmel v steno. Kala je izgubila plišastega zajčka. Slišala je besede: bolezen, lakota, vojna, smrt … ne, saj ni res, ampak … dogaja se …

Pred jesenskimi počitnicami smo učenci v OPB 12 in OPB 13 OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica izvedeli, da po počitnicah v okviru mednarodnega projekta Naša mala knjižnica (v organizaciji KUD Sodobnost International) dobimo zelo pomemben obisk. Da bomo karseda pripravljeni nanj, smo skupaj z učiteljicami Leo Bracovič, Dolores Arko in Vanjo Novak prebirali knjigo Nevidna hiša in se pogovarjali o vsebini knjige, ki je zelo aktualna v današnjih časih.

Prišel je sončen torek, 9. 11., ko smo le stežka pričakovali obisk. Vse je pripravljeno čakalo v šolski knjižnici, za kar sta poskrbeli naši knjižničarki Majda Ilc Hussein in Marinka Mate. V spremstvu prevajalke Urške je prišla, naravnost iz Makedonije, k nam na obisk avtorica knjige Nevidna hiša Biljana S. Crvenkovska. V makedonščini sta jo pozdravila učenca Riste in Dragana, nato pa nam je avtorica povedala nekaj zanimivosti o sebi. Izvedeli smo, da je svojo prvo knjigo napisala pri 14. letih, da ima rada muce, da je bila za svoja dela že večkrat nagrajena. Tudi mi smo jim zastavili nekaj vprašanj. Verjemite, jezik nam ni predstavljal ovire. Dotaknili smo se pa tudi teme begunstva, ki jo popiše v svoji knjigi. Po pogovoru pa nam je pisateljica dala zanimivo nalogo. Na list papirja smo morali narisati ali napisati, katere stvari bi mi imeli v svoji skrivni/nevidni hiši. Seveda smo se takoj lotili dela.

Na žalost se je druženje hitro zaključilo in kar žal nam je bilo, da se moramo posloviti. Seveda pa gospe Biljane nismo kar tako spustili, kot ponosni Ribničani smo ji tudi razkazali naše prelepo mesto. Ponosno smo jo vodili po Ribnici in ji tudi razložili, zakaj smo se ustavili na posameznih mestih. Šest učencev se je preizkusilo v turističnem vodenju in predstavilo Štekličkovo hišo in cerkvijo, popeljalo v prostore Knjižnice Miklova hiša ter na ogled Rokodelskega centra.

Nasmeh na obrazu naše pomembne gostje nam je izdal, da smo nalogo odlično opravili.

Na tem mestu se zahvaljujemo Knjižnici Miklova hiša za sprejem in podarjeno knjigo avtorici ter Rokodelskemu centru, še posebej pa gospe Poloni Rigler Grm za izjemno zanimivo vodenje ter darilo, ki bo avtorico spominjalo na »vesele Ribn’čane«.

Najlepša hvala pa tudi založbi KUD Sodobnost International, ki je izbrala našo šolo in nas nagradila z obiskom avtorice.

Vabljeni na ogled “nevidnih hiš” sodelujočih učencev, ki so razstavljene v otroški sobi Knjižnice Miklova hiša.

Tekst in foto: Vanja Novak, koordinatorka projekta NMK na šoli

Dostopnost